Not Defteri -22-


1 Mart 2009 Pazar – İzmir

• Şanlıurfa’da kazı yapan Alman arkeolog Klaus Schmidt, “Göbekli Tepe”de çıkarılan kalıntılar için “Burası Adem’le Havva’nın ‘yasak meyve’yi yedikleri için kovuldukları yer.” demiş.
Kalıntıların 14 bin yıllık olduğu tahmin ediliyormuş ve kalıntılar için “dünyanın en önemli arkeolojik buluşu” deniliyor.


Sait Faik Abasıyanık

• Ülkeyi yönetenlerin ve bunlara muhalefet yapanların kendini bilmez söylemleri tüm hızıyla devam ediyor.
Eskiden Baykal’ın saygıda kusur etmediğini, söylediği sözleri çok dikkatli bir şekilde seçtiğini görüp, biraz olsun siyasilerin “düzgün” insan olabileceğini düşünürdüm. Ne yazık ki Deniz Baykal da Tayyip Erdoğan seviyesine inmiş. Tayyip Erdoğan hep aynı şekilde konuşuyor. Onun konuşma adabını biliyorduk da Deniz Baykal’a Tayyipleşmek hiç ama hiç yakışmadı.

Bilge Karasu’nun kitaplarına girmeyen hikâyeleri, denemeleri, şiirleri ve söyleşilerinin toplandığı “Susanlar” adlı kitap…

• İtalyan şair Marinetti’nin kaleme aldığı “Fütürist Manifesto”nun yayınlanışının 100. yılı…

• Eskişehir’de askerlerin şehirdeki herkesi fişleyip, cemaatçileri ve teröre destek verenleri belirlediği söyleniyor. Özellikle okulların fişlenmiş olmasına tepki gösterenler var.
Bunda ne gibi bir gariplik var anlamış değilim. En başta eğitim kurumları anayasaya bağlı olmalı ki orda eğitim gören gencecik beyinler de anayasaya bağlı yetişsin.
Anayasayı ihlal eden kurumlar sadece fişlenmemeli derhal kapatılmalı.

Sanırım yüksek sesle bir kere daha tekrarlamak gerekiyor: Teröre ve cemaatlere destek verenler, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına en ufak bir saygı duymayan kişilerdir. Anayasaya bağlı olmayan kişilerin de ceza alması gerekir.

• Murat Bardakçı’nın Haber Türk gazetesindeki “Tarihin Arka Odası” adlı köşesinde yayınladığı “Latife Hanım’ın Gizli Kalmış Hasret Mektupları” dizi yazısı…

Tutunamayanlar’dan:
Aşk bir zayıflıktı ve insanın başka güzellikleri görmesine engel oluyordu.”

• Fransa’nın en önemli sinema ödüllerinden olan César Ödülleri 34. kez sahiplerini bulmuş:
En İyi Film: Seraphine (Yön: Martin Provost)
En İyi Yönetmen: Jean-François Richet (Mesrine)
En İyi Kadın Oyuncu: Yolande Moreau (Seraphine)
En İyi Erkek Oyuncu: Vincent Cassel (Mesrine)
Özel Ödül: Dustin Hoffman

Murathan Mungan’ın son şiir kitabı “Bazı Yazlar Uzaktan Geçer”den bir şiiri ödünç alıyorum:

Delinince

Kelimeler delinince her şey kolaylaşır…

Nasıldır bilirsin geriye hep biraz şüphe kalır
dağılıp toplanır
Yaşadıklarınla doku ve hacim kazanan

Birikene yaslanır
Açıklar aydınlatır
sanırken
Yanıltır
Kelimeler delinince
Anlamsızlaşır

Günler böyle geçiyor…

Nasıldır bilirsin hayat
Öğrendim sandıklarınla
Azalır
Az kalır

Gökyüzü delinince yağmur kolaylaşır…

• Rahşan Ecevit, Haber Türk’e verdiği röportajda “Gülen’in elini ilk sıkan kadın benim!” demiş.
Fethullah Gülen’in elini ilk tutan ve bu kadar büyümesine sebep olan da Bülent Ecevit değil miydi?

Gülenay Börekçi’nin Haber Türk gazetesinin Pazar ekindeki “Lavinia-Hepsinin Büyük Aşkıydı” başlıklı yazı…

• Cumhuriyet Gazetesi bugün bembeyaz bir ana sayfayla çıkarak, “Biz susarsak kim konuşacak” diye basına yönelik baskıyı protesto etmiş. Bu tür tepkileri Hürriyet ve Vatan gibi gazetelerden de bekliyorum. Bu ülkenin buna ihtiyacı var.

• Ayhan Aydan’ın ölümünden sonra Adnan Menderes’in bütün aşkları konuşulmaya ve en mahrem anılar anlatılmaya başlandı. Şimdi de kocasını kurtarmak için Adnan Menderes’le yattığını, üstelik kocasının da diğer odada olduğunu söyleyen Suzan Sözen çıktı. Eğer bu anlatılan gerçekse Adnan Menderes’in nasıl bir zihniyete sahip olduğu ve ülkeye verdiği zararın altında nasıl bir bakış açısının olduğu ortaya çıkar.

• İngiliz Fütürolog Richard Wartson, 50 yıl içinde nelerin hayatımızdan çıkacağını kaleme almış. Faks cihazlarından cep telefonlarına, Paris Hilton’dan Google’a kadar onlarca şeyi sıralamış. Fakat dünyada savaşların ne zaman biteceği konusunda hiçbir şey söylememiş.

Sean Penn, Oscar’ı alırken “Obama’nın başkan olduğu bir ülkede yaşadığım için çok mutluyum!” diye açıklama yapıyordu, fakat dünya insanlarının da mutlu olabilmesi için savaşların artık bitmesi gerekiyor. Biri bana söylesin; ne zaman savaş kelimesini unutacağız?

• Okuduklarım

- Vatan, Haber Türk ve Taraf gazeteleri
- Oğuz Atay’ın “Tutunamayanlar” adlı romanı
- Can YücelRengâhenk

• İzlediklerim

- Star TV Ana Haber Bülteni

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar