Türk Edebiyatına Yapılan Haksız Eleştiriler Üzerine



Bazı eleştirileri okuyup, bazı röportajları dinleyince ve de bazı önemli edebiyatçıların Türk Edebiyatı üzerine yaptığı acımasız değerlendirmeleri görünce üzülüyorum.
Bazı kişiler bilinçli bir şekilde Türk Edebiyatını önemsizleştirmeye mi çalışıyor?
Türk Edebiyatını yerden yere vuranlar; yazarlarımızı, şairlerimizi beğenmeyenler; “ben bir Türk olarak Türk Edebiyatını okumam!” diyenler ve dünya edebiyatını yüceltmeye çalışanlar…
Ben Türk Edebiyatını çok seviyorum ve her okuduğum Türk yazar/şair beni daha da gururlandırıyor. Bu edebiyat öylesine değerlidir ki Nobel’le bile ödüllendirilmiştir. Öylesine değerli yazarlarımız, şairlerimiz, öykücülerimiz vardır ki sanatı ruhumuza kazımayı başarır her biri.
Dünyanın kabul ettiği bir Nâzım varken, Türkçenin tüm imkânlarını zorlayarak sadece Türk Edebiyatında değer kazanan, başka dillere çevrilmesinin imkânı olmayan bir Ece Ayhan varken, Türkçeyi en sade şekliyle kullanan bir Orhan Veli, yeraltı edebiyatını sevdiren bir küçük İskender varken, Cemal Süreya, İlhan Berk, Fazıl Hüsnü, Attilâ İlhan, Hilmi Yavuz, Enis Batur, Gülten Akın, Nilgün Marmara gibi çok farklı anlayışlarda şiir yazan şairlerimiz varken nasıl bu şiir sevilmez ki?
Dünyada bir benzeri daha olmayan bir Tutunamayanlar bu edebiyattan çıktıysa, Anadolu’nun Homeros’u olarak anılan Yaşar Kemal gibi bir yazar Türkçe yazıyorsa, Nobel’i Türkiye’ye getiren Orhan Pamuk hâlâ yazmaya devam ediyorsa, Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Sabahattin Ali’ye, Halide Edip’ten Reşat Nuri’ye, Yakup Kadri’den Orhan Kemal’e, Selim İleri’den İhsan Oktay Anar’a roman anlayışını değiştiren romancıları hiç değişikliğe uğramadan okuma fırsatı elimizdeyken bu roman sevilmez mi?
Sait Faik’in, Ferit Edgü’nün, Tezer Özlü’nün, Sevim Burak’ın, Ayfer Tunç’un, Tomris Uyar’ın, Füruzan’ın, Tahsin Yücel’in, Oktay Akbal’ın öyküye getirdiği yenilikler varken; Bilge Karasu’dan Salah Birsel’e, Oğuz Atay’dan Enis Batur’a, Ferit Edgü’den küçük İskender’e çok farklı türlerde ürün veren yazarlara sahipken nasıl olur da bu edebiyat sevilmez?
Nasıl olur da değersizleştirilmeye çalışılır?
Nasıl olur da bu kültür zenginliği yüceltilmez?
Bazen gerçekten anlamakta güçlük çekiyorum.

Tuna Başar

Yorum Gönder

0 Yorumlar