Not Defteri -62-

4 Haziran 2011 Cumartesi - Mutki


Mehmet Aksoy’un Koşucular adlı heykeli…

• Füsun Akatlı Saygı Ödülü’ne Leylâ Erbil değer görülmüş.
Bugüne kadar ödül kabul etmeyen Erbil, Füsun Akatlı adına verilen ödülü büyük bir gururla kabul ettiğini belirtmiş.

• Yeniden Leylâ Erbil’in Gecede’sine dönmeliyim…

• Ankara Çankaya belediyesi bir parka Vüs’at O. Bener’in adını vermiş. Bugüne kadar Vüs’at O. Bener’in adının bir yere verildiğini duymamıştım. Dost, Bay Muannit Sahtegi’nin Notları ve Siyah-Beyaz gibi kitaplarıyla bende önemli bir etki bırakan yazarın isminin bir parka verilmesi takdire değer bir durum. Keşke tüm yazarların, şairlerin isimleri parklara, sokaklara, üniversitelere, kültür merkezlerine, tiyatrolara verilse. Bu ülkeye hiçbir katkısı olmayan siyasetçilerin isimlerinin verildiği yerlerin de adları değişse ve Yunus Emre, Aşık Veysel, Nâzım Hikmet, Oğuz Atay, Necip Fazıl Kısakürek, Yaşar Kemal, Orhan Veli, Cemal Süreya gibi yazarların isimleri verilse.

Ferit Edgü’nün Do Sesi öyküsü…

• Bazen edebiyat dergilerinin bir anlayış, bir ortak bakış açısı etrafında toplanmasının daha güzel olacağını düşünüyorum. Aynı şiir anlayışıyla şiir yazanların çıkaracağı bir şiir dergisi mesela, fena mı olur? Türk Edebiyatında çok az akımın bulunması nedeniyle mi böyle bir durum oluşmuyor?
Farklı anlayıştaki şairler, yazarlar aynı dergide ürün yayınlıyor ve ne yazık ki birçok dergi birbirine benzemeye başlıyor. Oysaki edebiyat dergileri de okul gibidir. Özellikle genç yazar adayları için. Tecrübeli yazarlarla genç yazar adaylarının bir arada, aynı anlayışla yazdıkları dergiler daha verimli olmaz mı? Aynı zamanda da daha uzun soluklu dergilere imza atılmaz mı bu sayede?

• Bir de dergilerin sabit yazarları olmalı bence. Dergi yazarlarının %70-80’i sürekli yazıp, geri kalan için genç yazarlara/şairlere yer ayrılabilir. Dergi yazarlarının haftalık toplantı yapıp dergi üzerine kafa yormaları gerekiyor. Fikir alışverişinde bulunup derginin daha yüksek bir edebi tatla okur karşısına çıkmasına zemin hazırlamalılar.
İnternet çıkınca birçok yazar da eserlerini mail yoluyla dergiye gönderiyor ve ne yazık ki dergiler sadece editörlerin beğenisine göre yayına hazırlanıyor.

• Takip ettiğim dergi sayısını 2011 yılıyla birlikte epey artırdım. Ulaşabildiğim tüm dergileri edinip 2011 yılının güncel edebiyat gelişmelerini ve günümüzde yazılan şiirleri/öyküleri daha yakından takip edebilmek için edindiğim dergiler: kitap-lık, Varlık, yasakmeyve, Özgür Edebiyat, Notos, Şiiri Özlüyorum, Eliz, Temren, Hürriyet Gösteri, Bireylikler, Akatalpa, Sincan İstasyonu, Sözcükler, Mühür, Papirüs, Edebiyat Ortamı, Afrodisyas Sanat, Üç Nokta, Sıcak Nal, Lacivert, Şiirden, Kirpi Şiir, Kurşun Kalem, Dize, Edep, Karagöz, Dergâh, Yeni Yazı, Kasaba Sanat, Kurgan, Evrensel Kültür, Karayazı, Şiir Saati.

Cemal Süreya’nın Sevda Sözleri adlı kitabından Nehirler Boyunca Kadınlar Gördüm ve Üvercinka şiirleri…

• Bazı kitaplar vardır ki hiç elinden bırakmak istemezsin o kitapları. Bitmesin diye yavaş yavaş, sindire sindire okursun. Bazen okuduğun sayfaları tekrar tekrar okursun. Ama bazı kitaplar da vardır ki eline alıp okumaya başlayınca bir an önce bitirmek istersin. Çok hızlı bir şekilde okumak istersin. Bilirsin ki o kitabı hızlı okumazsan yarım bırakırsın ve bir daha da o kitaba tekrar elini uzatamazsın.

• Seçime az bir zaman kala meydanlara bakıyorum. AKP de, CHP de, MHP de her gittiği yerde binlerce kişiyi alanlara çekmeyi başarıyor. Bu durum sandıkta da böyle mi olacak yoksa bu kalabalıklar farklı şehirlerden mi taşınıyor meydanlara? Sırf kalabalık görünsün diye partiler otobüslerle farklı farklı şehirlerden insan mı getiriyorlar? Bunu 12 Haziran’da anlayacağız.

• 2007 yılında, AKP’ye destek veren The Economist dergisine tepki göstermeyenler bugün hangi gerekçeyle bu dergiye tepki gösteriyor? Zamanında AKP’yi desteklemesi normalse bugün de CHP’yi desteklemesi en az o kadar normal değil mi?

• Hopa’da ölen emekli öğretmen için polisten veya hükümetten bir özür duyan oldu mu? Hadi özrü geçtim bir baş sağlığı dilediler mi?

Cahit Koytak’ın Padişah, Demirci Çırağı, Futbol Oynayan Çocuklar adlı şiirlerini okumalıyım ve Taraf gazetesindeki köşesine göz atmalıyım…

Sezen Aksu’nun Öptüm albümünde söylediği, sözlerini Nazan Öncel’in yazdığı Ballı şarkısı.

• Okuduklarım
-          Cemal SüreyaSevda Sözleri
-          Ferit EdgüDo Sesi
-          Haz: Şeref Bilsel-Cenk GündoğduŞiir Defteri-Şiir ve Hayat 2011

• Dinlediklerim
-          Sezen AksuÖptüm

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar