Karşılıksız Aşk Üzerine Çeşitlemeler


1. Her aşkın 3 evresi vardır:
i. Bir tarafın aşkı tek taraflı yaşamaya başlaması. Ve bu aşkını bir şekilde karşısındaki kişiye hissettirme dönemi.
ii. Karşısındaki kişinin bu aşka karşılık verme ya da vermeme dönemi.
iii. Aşkın tek taraflı ya da karşılıklı yaşanmaya başlaması ve zamanla eriyip gitmesi.

2. Her aşk karşılık bulamama düşüncesiyle başladığı için ve en güzel hayaller bu dönemde kurulduğu için aşkın en güzel dönemi bu ilk dönemdir.

3. Karşılık bulunan her aşkın bir gün azalmasının sebebi de hayallerin yerini gerçeklerin alması ve bu gerçeklerin asla hayallerdeki gibi mutluluk vermemesidir.

4. Ataol BehramoğluAşk iki kişiliktir!” demiş olsa da aslında aşk her zaman tek kişiyle ilgili bir duygu durumudur. Aslında aşk iki kişilik değildir, aşkın iki kahramanı vardır.
Karşılık bulunamayıp da yaşanmaya devam eden duygu durumunu aşk olarak nitelemeyeceksek ne olarak niteleyeceğiz?

5. Karşılıksız yaşanan aşklara “imkânsız aşk” denmesi de mantıklı değil. Sonuçta bir kişinin kalbindeki aşk filizlenmesinin imkânsız olması o aşkın hiç filizlenmemiş olmasıdır ki zaten buna aşk denmez. Etrafınızdaki herhangi birine karşı hiçbir zaman aşk beslemediyseniz veya hiçbir zaman aşk beslemeyeceğinizi biliyorsanız bu imkânsız aşktır. Ama karşılık bulamadığınız bir aşk için imkânsız aşk denmez. Sonuçta tek taraflı da olsa yaşıyorsunuzdur.

6. Karşılıksız aşkı en iyi anlatan şair Attilâ İlhan’dır. En güzel karşılıksız aşk şiiri ise Üçüncü Şahsın Şiiri’dir.
Günümüz şairlerinden ise en iyi karşılıksız aşkı anlatan Aşk Yalnız Bir Operadır şiirinin şairi Murathan Mungan’dır.

7.  Karşılıksız aşkı en iyi anlatan romancı ise Selim İleri’dir. Cehennem Kraliçesi isimli romanındaki Gökmen isimli karakterin Belkıs’a beslediği karşılıksız aşk gerçekten okunmaya değerdir.

8. Karşılıksız aşkı en iyi anlatan şarkıcı ise Sezen Aksu’dur. En iyi karşılıksız aşk şarkısı ise Seni Kimler Aldı’dır.

9. En iyi karşılıksız aşk filmi de -biraz patolojik bir aşk olsa da- David Lynch’in yönettiği Mulholland Çıkmazı’dır.

10. Karşılıksız Aşkların en güzel tarafı da destanlaşmasıdır. Şimdiye kadar aşk şiiri yazmamış bir şair var mıdır? Aragon’un ünlü “Mutlu aşk yoktur!” sözü de aşkların mutsuzluk getireceğini gördüğü için değildir. Efsaneleşen her aşkın karşılıksız olmasındandır. Çünkü karşılıklı yaşanan mutlu aşklar kimsenin ilgisini çekmemiştir ve unutulup gitmiştir.

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. her ayrıntıyı ayrı ayrı ele elman güzel olmuş. sevdim bunu.

    YanıtlaSil
  2. Karşılıksız aşk birinin sevdiği diğerinin aynı duyguları paylaşmadığı bir duygudur doğru. Aynı zamanda içinde, beklentisizliğe rağmen duyguların hiç sönmeden devam etmesi de var. Fakat imkânsız aşk dediğinizde karşılıksız da olabilir karşılıklı da. Bir araya gelmenin mantıksızlığı ve imkânsızlığı kast ediliyordur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karşılıksız aşklara imkansız aşk denmesine yönelik bir eleştiri benim bahsettiğim. Yoksa sizin de dediğiniz gibi iki kişinin bir araya asla gelemeyeceği aşklara da imkansız aşk denebilir. Ama yazımda da bahsettiğim gibi karşılıksız aşkı imkansız aşk olarak nitelemeyi doğru bulmuyorum.

      Sil