Not Defteri -74-


1 Şubat 2017 – Çarşamba

• Binbir Gece Masalları, Don Kişot, Romeo ve Juliet, Mitolojik Hikâyeler gibi çok önemli eserler yıllar boyunca birçok sanatçıyı etkilemişlerdir ve yepyeni sanat eserlerinin ortaya çıkmasına sebep olmuşlardır. Bu tarz eserlerden yola çıkarak filmler çekilmiş, tiyatro oyunları sahnelenmiş, opera-baleler seyirci karşısına çıkmış, romanlar, öyküler, şiirler yazılmıştır. İşte bu tür önemli eserleri tek tek belirlemeliyim. Hangi eser kendinden sonra ortaya çıkan hangi sanat eserini etkilemiştir? Bu sorunun yanıtını aramaya başlamalıyım ve bu konuda bir liste oluşturmalıyım.

Giacomo Puccini’nin La Boheme operası…

• Şiirlerden Bestelenenler için birkaç not:
            Turgut Uyar’ın sözleriyle Sezen Aksu’nun Denge adlı şarkısı…
            Zülfü Livaneli’nin Nâzım Hikmet’ten, Yeni Türkü’nün Murathan Mungan’dan, Ahmet Kaya’nın Attilâ İlhan’dan yaptığı besteler…
            Ezginin Günlüğü-Behçet Aysan, Yaşar Kurt-Cahit Külebi, Münir Nurettin-Yahya Kemal birlikteliği sonucun-da ortaya çıkan şarkılar…

Cemal Süreya’nın Üstü Kalsın şiiri…

Notos Dergisi’nin Şubat-Mart 2017 tarihli 62. sayısı yayınlanmış. Dergi gelenekselleşen soruşturmalarında bu sefer “En Önemli 100 Çeviri” eseri belirlemeye çalışmış.

• 10 Yazar 10 İlk Kitap seçkisi için hazırlık yapmalıyım.
            Cemal Süreya’nın ilk kitabı Üvercinka (1958)

Behçet Necatigil Şiir Ödülü’nü kazananların listesini Listelediklerim’de yayınlamalıyım.

Turgut Uyar’ın Bir Şiirden adlı inceleme kitabını edinip okumalıyım.

• Sanatçı, herkesin gördüğü şeyi çok farklı bir şekilde görüp sanatseverlere yansıtmayı başaran kişidir. Herkesin gördüğü şeyi olduğu şekilde yansıtmak olağanı kopya etmek anlamına gelir.

• Hiç okumadığım bir şair: Samuel Taylor Coleridge

• Kendi sesini en iyi şekilde şiirinde yansıtan şairler deyince ilk olarak Nâzım Hikmet ve Özdemir Asaf geliyor benim aklıma. Ece Ayhan, Ahmed Arif, küçük İskender, Enis Batur, Lale Müldür, Birhan Keskin bir çırpıda aklıma gelenler. Türk şiirinin çok büyük şairlerinin bazılarının; Turgut Uyar, Cemal Süreya, Edip Cansever, Orhan Veli, Oktay Rifat, Melih Cevdet Anday, Attilâ İlhan, Behçet Necatigil gibi şairlerin yazdığı şiirlerin de elbette çok önemli sesi var, ama bu ses hemen ben şu şaire ait bir sesim diyemiyor bana tam olarak. İkinci Yeni’yim, Garip’im, Toplumcu Gerçekçi’yim diyor ama direkt olarak şu şairim diyemiyor bazı şiirler ne yazık ki!
Tabii burda bahsettiğim şey bir şairin yeni şiiriyle ilk defa karşılaşma anı. Daha önce ortaya çıkmamış yepyeni bir şiirle karşılaşınca o şiirin hangi şaire ait olduğunu tahmin etme durumundan bahsediyorum. Tabii ki şimdiye kadar yayınlanmış ve bir şairi önemli konumuna getirmiş şiirlerin o şaire has bir sesi var. Zaten bu ses o şairi “büyük şair” yapan.

Tuna BAŞAR 

Yorum Gönder

0 Yorumlar