Not Defteri -80-


• Özcan Alper’in Rüzgarın Hatıraları filmini izlemeliyim.

• Notos’un Nisan-Mayıs 2017 tarihli 63. sayısında Kerem Işık’ın seçtiği kitaplar:
Kara KitapOrhan Pamuk
Zorba Nikos Kazancakis
İçeriye Bakan Kim?Mehmet Günsür
BüyücüJohn Fowles
İsa Bu Köye UğramadıCarlo Levi
Bahçıvanın Bir YılıKarel Capek

Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği genel anlamıyla güzel bir çeviri olarak ilerlerken kitabın 85. sayfasında “…allahaısmarladık…” sözcüğüyle karşılaşınca biraz şaşkınlık yaşadım. Çek dilinde de bu sözcüğü karşılayan bir kelime mi var yoksa çevirinin bu noktasında Türkçe’deki kullanım mı seçilmiş? Bu tarz kelimeler çevirilerde beni biraz rahatsız ediyor.

• Michael Haneke filmlerinden uzun zamandır ayrı kaldım. Art arda Haneke filmleri izlemeliyim.

Roma mitolojisinin yaratıcıları: Vergilius, Ovidius.

Çağrışımlar adlı projem de uzun bir süredir bir kenarda bekliyor. Birkaç kere bu projeye başlamaya niyetlendim fakat bir türlü bir ritim katamadığım için bu proje de penguen kolu/kanadı olarak kaldı. Şimdi bu projeye yeni bir başlangıç yapmak için uygun bir zaman olabilir. Çağrışımlar’ın ilk metnini Ferit Edgü’nün Tüm Ders Notları için yazmıştım. Bu yazıyı gözden geçirip yayınlamalıyım.

Müzeler projeme de artık başlamalıyım.

Yunan mitolojisine göre her şey kaos’tan doğuyor. Gaia ve Uranus’un ilişkisinden denizler, ormanlar ve hayvanlar oluşuyor. Ayrıca Gaia ve Uranus’un çocukları da oluyor: Erkek ve dişi Titanlar, Kikloplar ve Yüz Eli Olanlar…

Nyx Erebus’la çiftleşerek Hemera’yı (Gün) ve Aethes’i (Hava) yarattı. Nyx’in başka çocukları da oldu. Bunlar Thanatos (Ölüm), Hypnos (Uyku), Moros (Kıyamet), Nemesi (Ceza), Oizys (Istırap), Momus (İstihza), Eris (Çekişme), Keres (Ölümün dişi ruhları), Geras (Yaşlılık), Oneiroil (Düşler) ve Moirai (Kader) idi.

• Yunan mitolojisine göre insanı Prometheus yaratmıştır. Prometheus bir Titan’dır ve Gaia’nın çok sayıdaki torunundan biridir. Prometheus’un kardeşi Epimetheus’un görevi de hayvanları korumaktır.

• İnsanların korunması için Prometheus göklerden ateşi çalarak insanlara armağan etti. Bu durum Tanrılar tanrısı Zeus’u çok sinirlendirdi ve Prometheus’un bir kayaya çelik zincirlerle bağlanması cezasını verdi.

• Güneş tanrısı Helios. Onun kız kardeşi Selene de Ay tanrısıydı. Diğer kız kardeşi Eos da Şafak tanrısıydı.

• Eos aynı zamanda rüzgârların anasıydı. Boreas (Kuzey), Notus (Güney), Zephyrus (Batı). Aynı zamanda yıldızların da…

• Zeus’un emriyle Hephaistos kadını yaratır ve Pandora ismini verir.

• Tanrılar Pandora’ya mühürlü bir kutu veriyorlar ve bunun insanlığa armağan olduğunu söylüyorlar. Kutunun içinde ne olduğunu söylemiyorlar. Pandora merakına yenik düşüyor ve kutuyu açıyor. Ve kutunun içindeki tüm kötülükler (hastalık, acı, keder, delilik, kıskançlık ve ölüm) serbest kalıyor. Pandora kutunun kapağını hemen kapatıyor ama bir tek umut kutunun içinde kalıyor.

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar