Not Defteri -37-


17 Mart 2009 Salı - İzmir

Hıncal Uluç’un “Atatürk’e Dil Uzatanlara” başlıklı yazısı…

• Başbakan “kredi kartı mağdurları yoktur. Kredi kartı borçluları vardır ve onları dürüst görmüyorum!” gibi bir açıklama yapmıştı. Bu ülkede yaşayan insanların nasıl bir durumda olduklarını biliyor mu acaba? Ay sonunu getiremeyen insanlar tek çare olarak kredi kartına sığınıyorlar. Ay sonunu bu şekilde getiriyorlar fakat her ay borçları katlanıyor. Başbakan oy uğruna insanlara kömür, beyaz eşya, para dağıtırken bu insanlar dürüst de kredi kartı borçları olunca mı dürüst olmuyorlar. Bu bir dürüstlük kriteri mi?
Tabii insanların nasıl bir ruh haliyle oy kullanacaklarını merak ediyorum. Normal şartlarda hiçbir kredi kartı borcu olan insan AKP’ye oy vermez bu durumda. Ya da kendini dürüst olarak görmeyen kredi kartı borçluları oy verir. Bunu da kendi vicdanlarına bırakıyoruz.

• Bir gazetecinin bilgisayarındaki belgelerden yola çıkarak onu darbe planlamakla suçlamak ne kadar doğru bir tavır? Bir gazeteci yazacağı yazılar için en saçma veya en aykırı bilgileri dahi bilgisayarında depolayabilir. Hatta bizzat kendi başından geçmiş gibi yazabilir. Bu gazeteciliğin, yazarlığın en temel ilkelerinden biridir.

• Salvador Dali’nin “Aziz Anthony’nin Direnişi” tablosu…


• İşsizlik oranında daha önceki kriz dönemlerinin bile üstüne çıkılmış ve rekor kırılmış. İşsizlik oranı %13,6’ya yükselirken, son 3 ayda 533 bin kişi işsiz kalmış. Toplam işsiz sayısı da 3 milyon 274 bine yükselmiş.
Hani kriz bizi teğet geçmişti? Bu tür açıklamalarla halkı göz göre göre kandıranlar, bir gün bunun hesabını halka verecekler değil mi?

• 1. Altın Bamya Ödülleri dağıtılmış. FilmMor Kadın Kooperatifi tarafından Türk sinemasında erkek egemen bakışı eleştirmek amacıyla verilen ödüller şöyle:
Altın Bamya Erkek Karakter Ödülü: Şahan Gökbakar (Recep İvedik)
Altın Bamya Kadın Karakter Ödülü: Hatice Aslan (Üç Maymun)
Altın Bamya Senaryo Ödülü: Çağan Irmak (Issız Adam) ve Nuri Bilge Ceylan (Üç Maymun)
Altın Bamya Film Ödülü: Issız Adam
Altın Bamya Jüri Özel Tek Taşlı Bamya Ödülü: Çılgın Dershane Kampta, Süper Ajan K9, Şeytanın Pabucu
Altın Bamya Homofobi Ödülü: Şahan Gökbakar (Recep İvedik)

• İbadet amacıyla türban taktığını söyleyip, sonra da başı açık kadınların bile kullanırken tedirgin olduğu renklerde makyaj yapanlar, daracık elbiselerle vücudun hatlarını ortaya çıkaranlar ve türbanlarından pardösülerine kadar göz alıcı renkler seçenler, bu tavır Kuran-ı Kerim’in hangi ayetinde yazıyor? Bunun için bana bir tane ayet gösterebilirler mi?

Quentin Tarantino’nun yönettiği, Uma Thurman, John Travolta, Samuel L. Jackson’ın oynadığı “Ucuz Roman (Pulp Fiction)” adlı film…

• Sanatın en önemli özelliği tüketilememesidir. Günümüz toplumlarında hızla artan tüketim isteği karşısında bunu başarmak çok zor olsa da sanatın her zaman zoru başarması gerekir.
Peki, tüketilememek nasıl bir şeydir? Elbette sanat olarak ortaya konduğu iddia edilen bir eserin birçok defa kişinin içinde tekrarlama isteği uyandırmasıdır. Edebiyat eseriyse yeniden okuma isteği… Müzik eseriyse tekrar dinleme isteği… Resimse yeniden görme isteği…
O yüzden Shakespeare’den Dostoyevski’ye, Mozart’tan Beethoven’a, Da Vinci’den Picasso’ya, Eisenstayn’dan Lynch’e, Nâzım’dan Abidin Dino’ya kadar yüzlerce sanatçının eserleri sürekli tekrarlanıyor insanların içinde.

• AB’de cinsiyet ayrımcılığına neden olduğu için meclisteki kadın milletvekillerine “bayan” anlamına gelen sıfatlar yerine milletvekillerinin isimleriyle hitap etmeleri tavsiye edilmiş. “Devlet Adamı” yerine de “siyasetçi” kelimesi kullanılacakmış.

• Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk’a Fransa’nın Rouen Üniversitesi Fahri Onursal Doktora ünvanı veriyormuş. Bugün yapılacak törende Orhan Pamuk “Mösyö Flaubert Benim” başlıklı bir konuşma yapacakmış.

Haruki Murakami

Erdal Öz Ödülü bu yıl İhsan Oktay Anar’a verilmiş.
Ödülü veren seçiciler kurulunun gerekçesi şöyle;
Edebiyatımıza kazandırdığı birbirinden önemli romanları, bu romanlarda ortaya koyduğu özgün üslubu nedeniyle ödüle layık görülmüştür.”
İhsan Oktay Anar’ın yayınlanmış kitapları: Puslu Kıtalar Atlası, Kitab-ül Hiyel, Efrâsiyâb’ın Hikâyeleri, Amat, Suskunlar.
Erdal Öz ödülünü geçen sene Gülten Akın almıştı.

• 4. Ege Kitap Günleri kapsamında Doğan Hızlan söyleşisi; Özcan Alper’in “Sonbahar” filmi ve yönetmenle söyleşi…

seyir defteri

Sosyalizm için mücadele eden ve bu uğurda F tipi cezaevinde 10 yıl geçiren, açlık grevleriyle düşünce özgürlüğü için mücadele veren, cezaevindeki son günlerinde bile çıplak ayakla revire gelip protestosuna devam eden ve gencecik yaşında akciğerlerinden hastalanan bir genç Yusuf.
Hayallerini, arkadaşlarını, ailesini, okulunu ve güzel bir yaşamı idealleri uğruna feda ettikten sonra, cezaevinden memleketi Hopa’ya annesinin yanına gelir. Doğu Karadeniz’in Gürcistan’la komşu olan en uç noktasındaki Hopa’da dağların yamaçlarında, müthiş bir doğanın karşısında barakadan bozma evde annesiyle yaşamaya başlar.
Karadeniz insanını, halkın gündelik yaşamını, insanların konuştuğu dili, bölgeye gelen Gürcü kadınların para karşılığında bedenlerini satmalarını ve bir insanın 10 yıllık cezaevi macerasından sonra topluma nasıl da yabancılaştığını anlatan güzel bir film Sonbahar.
Nuri Bilge Ceylan’ın “Uzak”, Semih Kaplanoğlu’nun “Meleğin Düşüşü” filmlerinden etkilendiği, filmin genelinde ise Angelopulos etkilerinin göze çarptığı bir film. Kimi yerlerde de Lynch’in Mulholland Drive ve Bertolucci’nin The Dreamers filmlerine gönderme yaparken; edebiyattan resime, müzikten felsefeye, politikadan sosyolojiye geniş bir altyapıyla örmüş filmini yönetmen.
Filmde Oğuz Atay’dan Sabahattin Ali’nin eserlerine, Van Gogh’un “Dinlenme Vakti” tablosuna, Çehov’un “Vanya Dayı” öyküsüne göndermelerin olması da filmi daha da güzelleştiriyor.

Kazım Koyuncu

• Okuduklarım

- Vatan ve Hürriyet gazeteleri
- Murathan MunganYaz Sinemaları
- Orhan PamukBeyaz Kale
- Ferit EdgüAbidin
- Enis BaturKesif

• İzlediklerim

- Özcan Alper’in yönettiği “Sonbahar” filmi
- Haber Masası
- Yazı İşleri
- Star TV Ana Haber Bülteni

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar