Ödüller


Öncelikli olarak ödüllerin çok önemli bir teşvik olduğunun farkındayım. Özellikle genç yazarlara, sinemacılara, müzisyenlere verilen ödüllerin uzun yıllar boyunca o kişinin önünde önemli bir etiket olacağını biliyorum. Yıllar sonra alınan o ödülün çok önemli bir ilerlemeye sebebiyet verdiğini görmek mümkün. Bunun örnekleri çok fazla.
Fakat ülkemizde, özellikle edebiyat konusunda, çok fazla ödül veriliyor. Hemen hemen her kesimin elinde bir ödül jürisi mevcut ve kendi tarafında olan yazarlara bu ödülleri dağıtıyorlar. Bu da nerdeyse her yazarın bir ödül almasına sebep oluyor. Sonuç olarak da alınan ödüller bazen bir şey ifade etmemeye başlıyor. Yetkin bir jüri ve az sayıdaki ödül daha önemli bir seçme yöntemi olacaktır.
Bir de yazar/şair adı altında dağıtılan ödüller var. O yazar veya şairin edebiyat anlayışına sahip olmayan kişilere ödüllerin verilmesi de gerçekten ilginç.
Tabii ödüle katılan eserlerin düzeyi de çok önemli bir kıstas. Kalitesi düşük başvurular da birçok kez kötünün iyisini seçmeye sebep oluyor gibi geliyor bana. Bu yüzden de yıl bazında ödül verilmesindense yazar bazında ödül verilmesi ve bir yazarın tüm eserleri değerlendirilerek ödüle değer görülmesi gerektiğini düşünüyorum.
Yine de her zaman ödülleri yakından takip eden biri olarak ödüllerin daha da etkin bir şekilde devamlılık göstermesinden yanayım.

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar