Okuma Günlüğü -28-


8 Kasım 2016 Salı

Selçuk Altun’un “Yalnızlık Gittiğin Yoldan Gelir” ve “Bir Sen Yakınsın Uzakta Kalınca” adlı romanlarından sonra yayınladığı üçüncü romanı Ku(r)şun Lezzeti… Kıs(s)a Roman olarak lanse edilen kitap Elias Canetti’nin bir aforizmasıyla açılıyor.


Selçuk Altun bu romanında bizi Tolga adlı karakteri sayesinde bir burjuva bunalıma davet ediyor. Bir bankacı olan Tolga, üstün zekası ve ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz sonucunda elindeki parayı katlayarak otuz bir yaşında zengin olur. Bu paranın bir kısmıyla Tünel’de Serendipity adlı bir bar açar. Kendisine aldığı tarihi binadaki eski bir mektup sayesinde bir araştırma görevine girişir ve bir yandan da kitaplar, resimler ve müzikler eşliğinde bizi bir burjuva yaşamına sürükler. Bol bol Elias Canetti alıntılarıyla bu serüven daha da hoş bir hale gelir.
Selçuk Altun’un bu kitabını yıllar önce okumuştum ve bir süredir yeniden okumak istiyordum. Bunda da en büyük etken bir süredir zihnimi yoran Serendipity kelimesiydi. Serendipity, Farsça kökenli bir sözcüktür ve “bir güzelliği ararken diğerine ulaşmak” anlamına gelir. Bu sözcüğü Türk Edebiyatı’nda ilk defa Selçuk Altun kullanmıştır ve o da Berkeley’deki bir sahafın isminden ödünç almıştır. Selçuk Altun romanları da bir serendipity gibidir ilk defa kitaplarıyla karşılaşan okurlar için. Birçok sanat eserini biz okurlara hatırlatarak bir serendipity havası oluşturmaktadır.
Ayrıca roman bir ikizler resmigeçidi gibi… Romana dahil olan birçok karakterin ikizi var. Başta Tolga olmak üzere…

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar