Not Defteri -1-


1 Ekim 2008 Çarşamba - İzmir

• İnsan hayatında ilk defa yaşadığı ve bir daha kolay kolay yaşayamayacağını düşündüğü bir duygudan vazgeçer mi? Vazgeçmesi ahmaklık olmaz mı?

• "Beynelmilel" isimli film...

Filmin son sahnesinin düşündürdükleri...
Yakın bir zamana kadar yasaklar nedeniyle cezalandırılan, sürgüne gönderilen, öldürülen insanlar bir bir gözümün önüne geldi.
Şimdi o yasaklar yavaş yavaş aşılıyor. Doğru olan biraz geç de olsa anlaşılıyor. Ama olan o yasaklar nedeniyle cezalandırılan insanlara oldu.

• Türkiye için şu ifadeyi çok rahat kullanabiliriz sanırım; halka bilgi vermek, halka karşı sorumluluk almak yerine, hoşlarına gitmeyen her durumda, başta halkı aydınlatmaya çalışan gazeteciler olmak üzere, herkesi azarlamaktan çekinmeyen yöneticilerin olduğu ülke...

Kanuni Sultan Süleyman'ın İtalyan ressam Tiziano Vecellio tarafından 1538 yılında yapılan portresi...

• Eski bir proje: Çizilemeyen Portreler

Bir ara aklıma düşen, üzerinde çalışıp çok fazla yol kat edemediğim ama yine de uzunca bir süre zihnimi kurcaladığı için çok önem verdiğim projelerim oldu. Bu projeler arada bir tekrar aklıma gelir. Üzerinde yeniden çalışmak isterim ama bir şey beni engeller. Onların birer proje olarak kalması gerektiğini düşünürüm. İşte o nedenle bir noktaya kadar gelişip, gelişimini tam olarak hiçbir zaman tamamlayamayacaklarını düşündüğüm için her proje bir "penguen kolu/kanadı" gibi gelir bana.
Bu başlık altında o projeleri de yayınlamak iyi bir fikir.

• Yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle halkın gözünde "temiz siyasetçi" mertebesine yükselmiş bir milletvekilini hemen yerel seçimlerde belediye başkanlığı adaylığına sürükleme isteği bu ülkeye ne kadar katkı sağlar?
Kaybetme olasılığı karşısında yolsuzluklara karşı verdiği mücadele de halkın gözünde değersizleşirse, kim bu mücadeleye kaldığı yerden devam edebilir?
Bırakalım da belediye başkanlığı için başka bir aday çıksın. Yolsuzluk konusunda böylesine yol almış bir milletvekili de yoluna emin adımlarla devam ederek yolsuzlukları bir nebze ortaya çıkarsın.

• "Demokrasi krallıktan iyidir, krallık hiçbir şeyden, hiçbir şey diktatörlükten." (Nabokov)

• Dünyadaki ekonomik kriz nedeniyle başlayan "acele kamulaştırma" çalışmaları bir fayda getirir mi?

• NASA'nın gözlem aracı Phoneix'e göre Mars'a kar yağmış.

• Beyaz frezya...

Maria Faranduri

• Milyonların gözü önünde, canlı yayında yeterince belge gösterip kuşkuları gideremeyen bir kişi niçin sürekli belge açıklayacağını söyler ki? Madem zamanında açıklayamadı, gösterdiği her belge kuşkuları daha da artırdı, o zaman niçin istifa edip bu olayla daha fazla gündemi meşgul etmekten vazgeçmez?

Lorca

• Galiba doğru, her yazan kendi hoşuna giden tarzda yazılar yazma gayretinde. Öyleyse niye acımasızca eleştiriler yapılıyor da yazı serüveninin başındaki genç yazar adaylarına yazmayı bırakması telkin ediliyor.
Bıraksalar da isteyen istediği şekilde yazsa; beğenen okusa, beğenmeyen de bir daha o kişinin yazdıklarını okumasa daha iyi olmaz mı?

Yeşim Ustaoğlu'nun "Pandora'nın Kutusu" isimli filmi 56. San Sebastian Film Festivali'nde "Altın İstiridye" almıştı. Aynı festivalde Deniz Buga isimli genç Türk yönetmen de "Wednesdays (Çarşambalar)" isimli kısa filmiyle "Jüri Özel Ödülü"nü almış. Daha önce de Kardeşler ve Uyku isimli kısa filmleri varmış.
Bu ödüllü filmleri ne zaman izleyebileceğiz?

• Merak edilen her soruya, her ortamda cevap veremeyip, şeffaf olmayı başaramayan insanlar, bu ülkenin yönetiminde söz sahibi olmayı hak etmezler.

• "Eternal Sunshine of the Spotless Mind (Sil Baştan)" filminin senaristi Charlie Kaufman'ın yeni filmi "Synecdoche New York" ile Antalya Film Festivaline konuk olacağını okuyunca, Sil Baştan'ı yeniden izleme isteğim arttı.

• "Uğrunda ölmeye değmeyen bir hayat yaşanmaya da değmez." (Malraux)

• Okuduklarım

- Vatan, Radikal ve Taraf gazeteleri
- Ahmet Altan'ın "Ve Kırar Göğsüne Bastırırken" isimli deneme kitabı
- Veysel Çolak'ın "Birkaç Kuş Birkaç Anı" isimli şiir kitabı

• İzlediklerim

- "Beynelmilel" isimli film
- NTV'de yayınlanan kültür-sanat programı Gece - Gündüz
- Star TV Ana Haber Bülteni
- Avrupa Yakası isimli dizinin 164. bölümü

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

1 Yorumlar