Hayat Notları -Seçki 1-


/.
Hayat notlarıma, bana göre, dünyanın en büyük şairinden, Nâzım Hikmet'ten alıntıyla başlıyorum. Hayatı "Anlamağa çalışıyorum, inanmayı yitirmenin pahasına".

/.
Dünyanın en büyük bencilleri, kendi mutluluklarını başkalarının mutsuzlukları üzerine inşa edenlerdir.

/.
Türkiye'de niçin müzik dünyasında sanatçı mertebesinde bulunan insanlar ortak iş yapmazlar ki?! Yıllardır bu soruyu kendime sorduğum için mi en çok sevdiğim şarkılardan biri Sezen Aksu'yla Zülfü Livaneli'nin düet yaptığı "Sürgün"?

/.
En çok sevdiğim şarkılar, şairlerin şiirlerinden bestelenmiş olanlardır.

/.
Dostlar kötü günlerde yanımda olan insanlar değildir. Dostlar iyi günlerde yanımda olup, kötü günlere sürüklenmeme engel olmaya çalışan insanlardır.

/.
Mutlu olmak isteyen her insanın yapması gereken en önemli şey, insanlardan beklentilerini ortadan kaldırmaktır.

/.
Aşk: Bir insanın başka bir insandan en büyük beklentisi... O nedenle aşk eninde-sonunda mutsuz olmak demektir.

/.
Fikret Mualla, Nuri İyem, İbrahim Çallı çok büyük ressamlar ve çok büyük eserlere sahipler. Ama ben en çok Faruk Cimok'u seviyorum. Resimlerinde genelde canlı renkleri kullanmasından mı, yoksa fotoğraf tadında resimler yapmasından mı? ...bilmiyorum!

/.
Birkaç gündür kadın şairlere takmış durumdayım. Ama kendimi çok zorlamış olmama rağmen Türkiye'den 5 kadın şair adı saymayı beceremedim: Gülten Akın, Lale Müldür, Nilgün Marmara, Birhan Keskin... Başka?... Başka?...

/.
"Türk Edebiyatından 5 kadın şair adı sayamadım, acaba dünya edebiyatından kaç kadın şair adı biliyorum!" diye düşünürken, dünya edebiyatından da beş kadın şair tanımadığımı üzülerek fark ettim: Sylvia Plath, Anne Sexton, Louise Glück

/.
Amatör şairlerin birçoğu kadınken, niçin profesyonel anlamda şiire yön veren bu kadar az kadın şair var?

/.
En ufak bir haksızlığa bile tepki göstermeyen insanlar, kendi başlarına gelen hiçbir haksızlığa tepki gösterme hakkına sahip değillerdir.

/.
Ilık bir bahar öğleden sonrasında, masmavi gökyüzünün altında, balkonda oturup, sokakta oynayan çocuk seslerinin verdiği huzuru dinlemek gibisi yok. İnsan her şeye rağmen hâlâ yaşanacak güzelliklerin olduğunu fark ediyor. Bütün sıkıntılara, bütün ümitsizliklere, bütün bıkkınlıklara rağmen "Yaşamak güzel şey be kardeşim!" dedirtiyor insana.

/.
Herhangi bir tartışmada, haklı olduğumu bildiği halde, benim karşımda olan kişi benim düşmanımdır.

/.
Peki, bu tanımdan yola çıkarak, şu şekilde bir dost tanımı yapmamız mümkün mü: Herhangi bir tartışmada, haksız olduğumu bildiği halde, sırf benim için, bana destek veren kişi benim dostumdur.

/.
Ne zaman bir rüyamın gerçek olmasını istesem, hep gerçekleşenler kâbuslarım oluyor.

/.
İnsanların yaşamlarını devam ettirmelerinin nedeni, hâlâ hayal kurabilmeleridir. Hayal kuramayan insan, yaşarken ölmüş demektir.

/.
Müziksiz hayat, hata olurdu. (Friedrich Nietzsche)

/.
Dünyanın herhangi bir yerinde, hâlâ, yaşanacak güzel şeylerin olduğunu bana üç şey hatırlatır: Kitaplar, sinema ve müzik. Hayatımda bunlar olmasaydı yaşayamazdım herhalde.

/.
Yalnız kalmak kötüdür, ama yalnız olmak çok iyidir.
Yalnız kaldığımı hissedince hüzünlenirim ve hiçbir şey yapmak istemem. Yalnız olduğumu hissedince ise yazmaya başlarım. Yalnız olma hissim ne kadar artarsa, o kadar kaliteli ürünler çıkar ortaya.

/.
Bir şarkı sözü: Yalnızım dostlarım, yalnızım yalnız
Bu söz yalancı dostluğu mu, yoksa yalancı yalnızlığı mı anlatıyor? Ne yani, dostları olan insan da yalnızlıktan şikayet edebiliyor mu?

/.
Hayatlarını başkalarına göre şekillendiren insanlar, mutsuz olmaya mahkûmdur.

/.
Hayatı hep şiir tadında yaşamak istedim. Ama bir türlü beceremedim. Bu yüzden şiire, karşı koyamadığım bir bağımlılığım var.

Tuna Başar

Not: Bu notlar "BH Sanat" isimli derginin Eylül-Ekim 2006 tarihli 2. sayısında ve "Ada" isimli derginin Eylül-Ekim 2006 tarihli 11. sayısında yayınlanmıştır.


Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. Sevgili Tuna Başar, Ben buna deneme yerine özlü sözler diyebilir miyim? Hem de Tuna Başar'ın özlü sözleri. Yüreğine, beynine, ellerine sağlık.

    Nail Uyar

    YanıtlaSil
  2. Herhangi bir tartışmada, haklı olduğumu bildiği halde, benim karşımda olan kişi benim düşmanımdır.

    hem bilmez misiniz platon beyefendilerini?
    Devlette bütün bir kitap boyunca hayalindeki o ulu idea yı tartışmamış mıdır?Birr şey tartıştıkça güçlenmez mi?Ya da bri şey tartışılıp kabul edilebiliyorsa bu onun doğruluğunu kanıtlamaz mı?

    YanıtlaSil
  3. of çok burjuvazi.:neyse daha fazla konuşmayalım.elinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. /.
    "Türk Edebiyatından 5 kadın şair adı sayamadım, acaba dünya edebiyatından kaç kadın şair adı biliyorum!" diye düşünürken, dünya edebiyatından da beş kadın şair tanımadığımı üzülerek fark ettim: Sylvia Plath, Anne Sexton, Louise Glück…

    Asuman Susam
    Ayten Mutlu


    Betül Tarıman
    Çiğdem Sezer
    Didem Madak
    Emel İrtem
    Gonca Özmen
    Gülseli İnal
    Gülten Akın
    Nilgün Marmara
    Nilay Özer
    Oya Uysal
    Özlem Tezcan Dertsiz
    Özlem Sezer

    Serap Erdoğan
    Süreyya Berfe
    Şükran Kurdakul
    Zeynep Uzunbay
    Zeynep Arkan
    Zeynep Köylü
    Zerrin Taşpınar
    ..............................

    tuna başar araştırmadan yazmış olmalı...Türk edebiyatına hakaret sayarım kadın şairlerimizi bilmemesini....populer olmak ayrı şey;populizm adına yazmak ayrı şeydir...

    YanıtlaSil
  5. Betül Tarıman, Çiğdem Sezer, Didem Madak, Gülseli İnal isimşi şairlerin şiirlerini okudum, fakat bu şairler hakkında detaylı bilgiye sahip olmadığım için yazmadım. Ve ilk düşündüğüm anda aklıma gelen şairlerin adını yazdım.
    Bir de Süreyya Berfe ve Şükran Kurdakul ne zaman kadın oldular. Yoksa bu isme sahip kadın şairler de mi var?
    Bu benim mi yoksa sizin mi edebiyata hakaretiniz acaba?

    YanıtlaSil
  6. afedersiniz o 2 isim yanlışlıkla yazıldı... alfabetik sıralama olsun derken hata yaptık sanırım...ben sadece sizin 1 paragrafınıza sitem ettim..şahsınıza değil..lütfen böyle algılamayın...
    dünya edebiyatından yazıp ta kendi edebiyatımızdan isim bulamamanız beni üzmüştü...tepkim sadece buna idi....
    umarım sizi kırmamışımdır...

    YanıtlaSil
  7. Beni kırmadınız. Zaten bu tür eleştirilerin yapılması beni hep sevindirir. Ben de sadece edebiyata hakaret sözüne takıldım. O yüzden o şekilde cevap yazdım. Umarım ben sizi kırmamışımdır.

    YanıtlaSil
  8. anlayışınız için tşkr. ederim...eleştiriye açık bir insan olmanız ayrıca takdir edilesi...
    zevkle okuyacağımız satırlarınızı bekliyorum...

    YanıtlaSil