Okuma Defteri VIII



Bir Aşka Vuran Güneş - Oktay Rifat

• YKY, çok başarılı bir yayıncılık anlayışıyla, Doğan Kardeş Kitaplığında Türk Edebiyatının önemli şairlerine ve öykücülerine yer açtı. Nâzım Hikmet’ten Ece Ayhan’a, Cemal Süreya’dan Turgut Uyar’a, Sait Faik’ten Sabahattin Ali’ye, Yaşar Kemal’den Tomris Uyar’a önemli yazarların kitaplarından yaptıkları seçkileri kitaplaştırıp gençlere ve meraklı okura büyük hizmette bulunuyor. Hem yazarların/şairlerin hayatları boyunca yazdıkları ürünlerden bir yelpazeyi okura sunarken, hem de uzun yıllar içinde ne tür dönüşümler yaşandığını gözler önüne sermeye çalışıyor. Özellikle genç okurların yazarları yakından tanımasını ve yazarların diğer kitaplarına ulaşmalarına da büyük bir yönlendirmede bulunuyor.
Daha önce Ece Ayhan’ın Şiirimiz Mor Külhanidir Abiler seçkisini okumuştum. Şimdi de Oktay Rifat’ın Bir Aşka Vuran Güneş adlı kitabını elimde tutuyorum.
Ben şiirleri yavaş yavaş okurum. Şiirin sadece sesini değil tınısını da alana kadar inatla eğilirim bir şiirin üzerine. Bazı günler saatlerce sadece bir şiirle ilgilendiğim olur. Tekrar tekrar yazarım bazı şiirleri. Kelimelerin uyumunu, dizelerin şiire kattığı ahengi ve şiiri oluşturan düşünceyi tüm detaylarıyla sindirmek isterim. Ve her şiirden bana bir tını kalmasını beklerim.
Şimdi Oktay Rifat’ın yaklaşık 45 yıla yayılmış şiir yaşantısını, Garip akımının başlatıcılarından biri olmasını, kimi eleştirmenlere göre İkinci Yeni’ye katkılarını daha yakından görmek için uzun uzun şiirlerinin üzerine eğilmem gerekecek.

-          Oktay RifatBir Aşka Vuran Güneş” Şiir YKY Ocak 2009 2. Baskı 128 syf

Cumhuriyet Gazetesi Kitap Eki

 
• Birçok gazete, aylık veya haftalık olarak, kitaplar üzerine oluşturduğu eklerle gündemdeki kitapları tartışıyor. Yeni çıkan kitapları tanıtırken, yazarlarla da röportajlar yapıyor.
Bu kitap gazeteleri içinde beni en fazla etkileyen Cumhuriyet Gazetesi Kitap Ekidir. Sadece bir gazetenin kitap eki gibi davranmayıp haftalık çıkan bir edebiyat dergisi anlayışıyla yayın yaptığı için belki de beni kendine çekmesi.
Cumhuriyet Kitap’ta da yeni çıkan kitaplar üzerinde duruluyor, yazarlarla röportajlar yapılıyor, fakat bunun yanında Enis Batur’dan Selçuk Altun’a, Celâl Üster’den Metin Celal’e, Mustafa Şerif Onaran’dan Cevat Çapan’a kadar birçok önemli edebiyatçı, edebiyat dünyasının farklı ilgi alanlarına eğilen yazılarla, okur karşısına çıkıyor. Kimi klasiklerden bahsediyor, kimi genç öykücülerin edebiyata getirdiği yenilikten, kimi önemli ülke şairlerinin şiirlerinden örnekler sunuyor, kimi aforizmalarını, notlarını, kıssalarını okuyucuyla paylaşıyor. Feyza Hepçilingirler Türkçe Günlükleri’yle, Semih Poroy Feklavye’siyle insana farklı tatlar sunuyor.
Belki de bu nedenlerden dolayı Cumhuriyet Gazetesi Kitap eki uzun süre elimden düşmüyor.

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar