Not Defteri -64-

8 Haziran 2011 Çarşamba - Mutki


Mübin OrhonSoyut Kompozisyon

• Geçtiğimiz aylarda Sel Yayıcılık tarafından basılan William S. Burroughs’un Yumuşak Makine adlı kitabı için açılan dava akıllardan silinmeden şimdi de Chuck Palahniuk’un Ölüm Pornosu olarak çevrilen kitabı için Ayrıntı Yayınları ve çevirmeni Funda Uncu hakkında dava açılmış. Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından açılan davalar hakkında başbakanın açıklama yapmasını bekliyorum. Günlerdir her mitinginde İsmet İnönü’yü kitap yasaklattığı için eleştiriyordu. 21. yy Türkiye’sinde yapılan sansürleri nasıl açıklayacak bakalım.

• Parklara, sokaklara, meydanlara verilen şair, yazar isimlerinin bulunduğu her yeri görmek isterdim.

• Sokak isimlerine dikkatimi çeken Sunay Akın olmuştur. İstanbul’un hemen hemen bütün sokaklarını gezip, kitaplarında bunlar üzerine yazdığı yazıları okudukça ben de sokak adlarına daha fazla dikkat etmeye başladım. Pek kimse bilmez ama Afyonkarahisar’da Dostluk Sokak ve Kardeşlik Caddesi birbirine paralel, yan yana sıralanırlar.

Ferit Edgü’nün anılarını ve günlüğünü okumak isterdim.

Ferit Edgü’nün Do Sesi adlı kitabının sonundaki Geçişler öyküsü…

Öyküde isimleri geçenler: Adamov, Güner Sümer, César, Hakkı Anlı, Mübin Orhon, Güneş Eskin, Jean Senac, Demir Özlü, Selim Turan, Adnan Varıca, İhsan Şurdum, Ahmet Hamdi Tanpınar, Giacometti, Lucien Goldman, Attilâ Bayraktar, Kuzgun Acar, Sam Francis, Leonard Foujita, Yüksel Arslan, Kedros, Haber, Samuel Beckett, Leopold Lévy, Remzi Raşa, Abidin Dino.

• İçinden yazarlar, şairler, ressamlar, yönetmenler, müzisyenler geçen yazıları, şiirleri, öyküleri hiçbir şeye değişmem.

Cemal Süreya’nın Sevda Sözleri kitabındaki Sayım, Adı İlhan Berk Olan Şiir, Edip Cansever, Turgut Uyar, Mezartaşı Çiçekleri, Üstü Kalsın adlı şiirler.

Özellikle de Üstü Kalsın:

Ölüyorum tanrım
Bu da oldu işte.

Her ölüm erken ölümdür
Biliyorum tanrım.

Ama, ayrıca, aldığın şu hayat
Fena değildir..

Üstü kalsın..

Cemal Süreya
(Sevda Sözleri, YKY, 17. Baskı Şubat 2002, 302. sayfadan alınmıştır)

Feyza Perinçek ve Nursel Duruel’in Cemal Süreya üzerine hazırladıkları “Cemal Süreya/Şairin Hayatı Şiire Dahil” adlı kitabı bir an önce edinip, okumalıyım.

• 12 Haziran’da en çok türbanlıların ne yapacağını merak ediyorum. Özellikle de üniversitede okuyan türbanlıların… Yıllarca üniversitelerde türbanlı olarak okuyamadıkları için isyan eden, ezilmişlik psikolojisi içine giren, tüm suçu CHP’ye bağlayan bu türbanlıların üniversiteye türbanlı olarak girilmesine ses çıkarmayan, Anayasa Mahkemesi’ne başvurmayan ve bu duruma büyük katkı yapan CHP’ye yaklaşımlarını çok merak ediyorum. İçlerinden bir tanesi bile CHP’ye oy verecek mi, diye düşünmeden edemiyorum.

• Okuduklarım
-          Cemal SüreyaSevda Sözleri
-          Ferit EdgüDo Sesi
-          Haz: Şeref Bilsel-Cenk GündoğduŞiir Defteri-Şiir ve Hayat 2011

• Dinlediklerim
-          Sezen AksuÖptüm
-          Nazan ÖncelHayvan

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar