Okuma Günlüğü -20-


7 Ağustos 2016 Pazar

Enis Batur gerçekten çok ilginç bir yazın adamı. Kafası çok başka çalışıyor. Daha doğru bir ifadeyle kafası sürekli yazacak bir şey arayışı içinde. Ne zaman neyle karşılaşsa onu mutlaka bir şekilde yazıya çevirmeyi başarıyor.


Şu an elimde tuttuğum İmgeleri Kim Dinler? kitabının adı da enteresan bir ayrıntıya dayanıyor. Enis Batur, Claudel’in “Göz dinler!” şeklinde dilimize çevrilen bir sözüyle karşılaşıyor günün birinde ve o kafasının içindeki çark dönmeye başlıyor. Bu söze bir ön soru oluşturmanın ve bu soruyu da bir kitaba ad olarak vermenin gerekliliğini hissederek Claudel’in bir soru olmadan yıllar önce söylediği bu söze soruyu çakıyor: İmgeleri Kim Dinler? Claudel’in de cevabını kendi vererek: Göz Dinler!
Tabii böyle bir hikâyesi olan soru da elbette bir sanat kitabına uygun düşerdi. Cevabın etkileyiciliği ve sanatı da çok güzel ifade edişiyle…
Enis Batur, sanat üzerine yazılarını topladığı bu kitapta hem bizi ilginç bir bakış açısıyla tanıştırıyor, hem de birçok sanatçıya uzanan yazıları sayesinde düşünce dünyamızı değiştiriyor.

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar