Blog Atlası -4- / Blogların Gündeminde Neler Var?


Merhaba Arkadaşlar,

Bir süredir yoğun iş temposu nedeniyle ne bloğuma yeterince vakit ayırabildim ne de diğer blog yazarlarının yazdıklarını takip edebildim. Şimdi biraz rahatlamışken ilk iş olarak bloglara göz atmak istedim ve yine birbirinden güzel paylaşımlarla karşılaştım. 
Tabii bazı blog yazılarını biraz gecikmeli olarak görmüş oldum. Blogların Gündeminde Neler Var?'ın bu bölümüne öncelikle biraz geciktiğim blog etkinliklerini hatırlatarak başlamak istiyorum.

1. Bir önceki yazımda Bahar Okuma Şenliği'nin sonuçlandığından bahsetmiştim. 15 Temmuz itibariyle Yaz Okuma Şenliği de başladı. Uzun bir aradan sonra ben de bu şenliğe katılıyorum. Şenlik hakkında detaylı bilgiye aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz.

Yaz Okuma Şenliği 2017:

2. İki farklı blogda başlayan iki mim'den de sizleri haberdar etmek istiyorum. Gerçi her iki blog da çok fazla takip edildiği için bu mim'leri duymayan kalmamıştır ama yazılarımın amacı kapsamında bunlardan bahsetmem gerekiyor.
Ece Evren'in başlattığı #doğamızdavar mim etkinliği 8 sorudan oluşuyor. Ece Abla'nın başlattığı etkinlik diğer mim etkinliklerinden biraz farklılık gösteriyor ve daha çok kişinin ruh haline, düşünce yapısına ve insanlardan beklentilerine odaklanıyor. Yazısını okuyan herkesi bu etkinliğe davet ediyor. Siz de aşağıdaki adresten bu etkinliğe bir göz atabilirsiniz:

Mim Etkinliği #dogamizdavar:

3. Diğer mim etkinliği de Öneri Makinesi tarafından gerçekleştirildi. Yaz abur cuburu adını verdiği etkinlik yaz aylarında kişilerin dinlediği müzikler üzerinden şekilleniyor ve 7 sorudan oluşuyor. Hem yeni müzikler keşfetmek hem de kendi beğendiklerinizi paylaşmak adına güzel bir etkinlik. Gerçi mimlenen kişiler bu sorulara gereken cevapları vereceklerdir ama yine de bir okur olarak sizler de sorulara cevap verebilirsiniz.

Mim: Yaz Abur Cuburu:

4. Bu arada Elimin Gitmediği Kitaplar mim'i de halen bazı bloglarda devam etmekte. Sanırım bu mim etkinliğini Sade ve Derin başlatmıştı (ama blog sayfasında o yazıyı bulamadım). Bu etkinliğe en son cevap veren Hayata Dair Her Şey adlı blog yazarı Şule Uzundere oldu. Yazısına aşağıdaki adresten ulaşabilirsiniz:

Elimin Gitmediği Kitaplar (Mimlendim#20):

5. Diğer devam eden mim etkinliği de Yarıyıl Raporu. Periyodic Library tarafından başlatılan etkinliğe de en son katılan Belle'nin Kütüphanesi oldu. Yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

Yarıyıl Raporu (Mid-Year Book Freakout: 2017) | Mim:

6. Yepyeni bloglar keşfetmek ve kendi bloğunuzu tanıtmak için en önemli etkinliklerden biri de Blog Keşif Etkinlikleri. Haber vermekte biraz geciktiğim bir blog keşif etkinliği var: Beyda'nın Kitaplığı tarafından gerçekleştirilen etkinliğe siz de katılabilirsiniz. Etkinlik sonucunda tüm blogların listesi de ayrı bir yayın olarak Beyda'nın Kitaplığı'nda yayınlanacak.

Blog ve Blogger Keşif Etkinliği 4:

7. Blog yazarlarının karşılıklı etkileşim içine girmeleri blog yazılarının daha fazla kişiye ulaşması ve okunurluğunun artması açısından çok önemli. Misafir yazarlık da bu etkileşim için önemli noktalardan biri. Hem blog yazarının hem de misafir yazarın ortak bir kitleye ulaşması, daha fazla ziyaretçinin blogda daha uzun süre kalması anlamına gelir. Son zamanlarda benim de üzerinde kafa yorduğum misafir yazarlık kavramı birçok blog yazarı tarafından tercih edilmekte. Son olarak Bol Kahveli bloğu misafir yazarlara kapılarının açık olduğunu bildiren bir yazı yayınladı. Siz de hem kendi bloğunuzu daha farklı bir kitleye tanıtmak hem de misafir yazar olduğunuz bloğa bir katkı sağlamak isterseniz misafir yazarlık üzerinde durmanızı tavsiye ederim. Hazır Bol Kahveli bloğu bu tarz bir adım atmışken de kendisiyle iletişime geçip misafir yazarlık konusunda fikir alışverişinde bulunabilirsiniz.

Konuk Yazarım Olmak İster Misin?:

8. Maydanoz adlı blogda Buse Soysal youtube kanalında yayınladığı Alsancak vloğunu paylaşmış. Bir süredir ayrı olduğum İzmirim'i ne kadar özlediğimi videoyu izlerken bir kere daha fark ettim. Özellikle Atatürk Müzesi görüntüleri için bu vlog izlenir.

Maydanoz Time : Youtube - Vlog 7 İzmir-Alsancak:

9. Kitap Tutkusu, Kütüphanemden Kitap Manzaraları ve Fighting adlı bloglar tarafından bir okuma etkinliği gerçekleştiriliyor. Okuyan Kızlar Kulübü Distopya Okuma Etkinliği adını verdikleri etkinlik 20-23 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 
Etkinlikle ilgili detaylı bilgiye http://fightiingg.blogspot.com.tr/2017/07/okk-distopya-okuma-etkinligi.html adresinden ulaşabilirsiniz. 

10. Blog dünyasında uzunca bir süredir yazan blog yazarlarını görünce gerçekten keyifleniyorum. Bugün de Ruhsuz Atmaca bloğunun 5. yaşını kutladığını görünce çok mutlu oldum. (Bu arada ben de kısa bir süre sonra Gece Edebiyat olarak 7. yılımı geride bırakacağım.) Ruhsuz Atmaca'nın 5. yılını kutlarken yazısında bahsettiği bloglara da bir göz atmanızı tavsiye ederim.

Ruhsuz Atmaca 5 Yaşında:

11. Berika'nın Günlüğü bloğu güzel bir yazı yayınlamış. Blog yazarlarını birer şarkıyla ifade etmeye çalışmış ve gayet keyifli bir yazı ortaya çıkmış. Cafe Tigris, Sade ve Derin, Hayal Kahvem gibi blogların da içinde bulunduğu 17 farklı blog yazarını şarkılarla ifade etmeye çalıştığı yazısını okumanızı öneririm.

Bloggerlar bir şarkı olsalardı...:

12. Harun Kolçak'ı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyorum. Birçok farklı blog yazarı da Harun Kolçak'la ilgili paylaşımlarda bulunmuşlar. İşte onlardan bazıları:

Hoşçakal Harun abi...:

Gitme, seviyorum...:

Harun Kolcak'ın Vasiyeti:

13. Blog yazılarını okurken Türkiye'nin bambaşka köşelerinde buldum kendimi. Hatta hatta dünyanın...
Yazdan Kalan bloğuyla Çubuk Gölü'ne, Handan'ın Bir'i ile Şile'ye, Efsanın Güncesi'yle Amasra'ya, Her Telden'le Suuçtu Şelalesi'ne, Zeugma ile Bozcaada'daki Ada Cafe'ye, Gezitta ile Bolu Abant'a, Benirva ile Çeşme ve Alaçatı'ya, Turgay Aksoy'la Şanlıurfa Balıklıgöl'e, Jardzy ile Efes'e, Serhira ile Midilli Adası'na, Pelin Pembesi'yle Leros Adası'na, İlknur'un Dünyası'yla Roma'ya,  Evimi Seviyorum bloğu sahibi Nilgün Torunoğlu'yla Sakız Adası'na, Ilgın ile Durunun Renkli Dünyası bloğu ile de Merzifon'a doğru birer yolculuğa çıktım adeta. Her biri birbirinden keyifli yazılar sayesinde hem yeni yerler öğrendim hem de daha önce gördüğüm bazı yerleri başka birinin gözünden tekrar görme fırsatı yakaladım.
Tüm yazılara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

Çubuk Gölü:

Amasra Gezi Notlarım:

Aşkın Tazelendiği Şehir: Roma Gezi Rehberi:

Suuçtu Şelalesi:

Doğanın Sesine Kulak Verin: Bolu Abant Gezilecek Yerler:

Gezi-Travel -2-:

Midilli Adası Gezi Notları ve Göç:

Leros Adasında Tatil:
Leros Adası Tatları:

Balıklı Göl Şanlıurfa:

Efes Antik Kenti:

Sakız Adası İzlenimlerim:

Hayata Bir Virgül, İki Nokta Üst Üste, İki Kalp Yan Yana, Şile......:

Ada Gelincik-Ada Cafe:

14. Aynı zamanda kitaplar arasında da bir yolculuğa çıkarmayı başardı bazı bloğlar beni.
Birbirinden güzel kitaplar hakkında yazılan yorumlar, eleştiriler, alıntılar ve bir okur olarak "bu kitabı okumalıyım!" dedirten yazılar karşısında okuma isteğim arttı.
İzler ve Yansımalar Jose Saramago'nun Yitik Ada'nın Öyküsü'ne, Umut Durakları Virginia Woolf'un Orlando'suna, Kelebenk Zülfü Livaneli'nin Elia ile Yolculuk'una, Çocuklu Hayat Nermin Yıldırım'ın Unutma Dersleri'ne, Kitaptan Filme Virginia Woolf'un Mrs. Dalloway'ine (aynı zamanda filmine de), Blue Things Hermann Hesse'nin Demian'ına, Kitap Eylemi Kazuo Ishiguro'nun Beni Asla Bırakma adlı kitabına ve Kağıt Salıncak da Francis Bacon'un Yeni Atlantis'ine götürdü beni.

'Yitik Ada'nın Öyküsü Jose Saramago:

Orlando - Virginia Woolf // Kitap ☕:

Zülfü Livaneli - Elia ile Yolculuk:

Unutma Dersleri - Nermin YILDIRIM:

Kitaptan Filme: Mrs. Dalloway:

Okudum Bitti - Hermann Hesse - Demian:

63) Yeni Atlantis - Francis Bacon:

Beni Asla Bırakma - Kazuo Ishiguro:

Biraz ara verince blogların gündeminde oldukça farklı konuların biriktiğini gördüm. Bazılarını sizler için derlemeye çalıştım. Zamanla daha da kapsamlı yazılar yazmaya çalışacağım.
Bu konuda eleştirilerinizi, önerilerinizi, takip etmemi istediğiniz blog sayfalarını benimle paylaşırsanız çok memnun olurum.

En kısa zamanda görüşmek üzere.

İyi okumalar.

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

27 Yorumlar

  1. böyle paylaşımları seviyorum, kaçırdıklarımı yakalamamı ve yeni bloglar keşfetmemi sağlıyor. Çok teşekkürler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Bu yazılardaki amacım da tam olarak bu. Galiba bu konuda başarılı oluyorum.
      Bu arada sizin de bloğunuzu izliyorum ama son yazıları diğer blog adresleri gibi göremiyorum. Blog listemdesiniz ama otomatik olarak son yazılarınızı göremediğim için hep en altlarda kalıyorsunuz. Sizin gibi birkaç blog adresi daha var. Umarım bu sorunu çözmeyi başarabilirim.

      Sil
    2. neden bilmesem de öğle bir sorunum var blog da... sevgiler...

      Sil
  2. Güzel bir çalışma, sayenizde yeni bloglar keşfediyorum. Emeğinize ve yüreğinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem buradaki yorumlarınız hem de facebook grubumuzdaki paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim Halil Bey.

      Sil
  3. Yeni sayfa tasarımınız hayırlı olsun, sade ve okunması daha rahat olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Sayfamda bir süre önce biraz sadeleşmeye gittim. Ama hâlâ umduğumdan yavaş blog sayfam. Belki bir süre sonra daha radikal bir değişime imza atabilirim.

      Sil
  4. Çok güzel bir çalışma olmuş. Emek verdiğiniz için size ayretten teşekkür etmek istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl ben teşekkür ederim. Takip ettiğiniz ve yorumlarınızla katkı yaptığınız için.

      Sil
  5. Keyifle takip ediyorum blog atlaslarınızı. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Her geçen gün atlasın sayfaları çoğalıyor. Umarım blog dünyasında bu atlasın yeri de kalıcı olabilir.

      Sil
  6. Çok teşekkürler Tuna kardeşim. Sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  7. Abant gezi yazımıza yer verdiğiniz için teşekkür ederiz. Umarız faydalanır okuyucularınız da..
    https://www.gezitta.com/2017/07/20/bolu-abant-gezilecek-yerler-abant-nerede/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim okuyanlara ciddi katkısı olacaktır yazınızın. Yorum yaptığınız için de çok teşekkür ederim.

      Sil
  8. Çok güzel bir paylaşım olmuş bana da yer verdiğin çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Bende bu sayfada yer almışım Çok teşekkürler sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim. Sizin de dediğiniz gibi ben de blog yazarlarının yazdıklarını daha fazla önemsiyorum. Daha samimi ve daha dikkate değer buluyorum. O nedenle de bu tarz bir başlık altında blog yazılarını biraraya getirmeye çalışıyorum. Umarım sizin de blog sayfanıza küçük bir katkım olur.
      Saygılarımla.

      Sil
  10. Aaaaa bloğuma da yer vermişsiniz. Çok teşekkürler. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Tuna kardeşim, inan ben vicdan muhasebesine girdim ve senin çalışmaların, yazıların, şiirlerin tam bir edebiyat gönüllüsü olduğunu haykırıyor ama sen sessiz çalışmaların ve efendiliğinle dikkatimizi çektin, çok kişi de fark etmiştir bunu... Bu nedenle senin kıymetini bilmemiz gerekiyor. Sana daha sık uğrayacağım. Daha iyi yerlere gelmen dileklerimle oğlum. Gözlerinden öperim. Ece ablan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ece Abla çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Beni gerçekten onurlandırdınız. Elimden geldiğince blog sayfamda birşeyler yapmaya çalışıyorum. Birçok arkadaşımız da yorumlarıyla, eleştirileriyle ve önerileriyle sayfama katkı yapıyorlar. Siz de yazılarımı, şiirlerimi okuyup yorumlarınızla bana destek oldunuz. Bu güzel yorumunuzla da beni blog sayfamda daha fazla projeyi hayata geçirme konusunda da cesaretlendirdiniz. Yazdıklarımın bir şekilde sizi etkilemiş olması beni gerçekten çok mutlu etti. Çok teşekkür ederim.
      Saygılarımla.

      Sil
  12. Güzel blog paylaşımlarına dikkatimizi çektiğiniz için çok teşekkürler, diğer blogları keşfetmeme yardımcı oldunuz. kendi yazdığım bir yazıyı da listede görmek beni şaşırttı ve memnun etti, okunmaya ve paylaşmaya değer şeyler yazıyorsak ne mutlu :)

    YanıtlaSil
  13. kaçırdığım yazıları sayenizde yakaladım emeğinize sağlık:) Kendi yazımı da görünce çok mutlu oldum takipteyim :)

    YanıtlaSil