Not Defteri -30-


10 Mart 2009 Salı - İzmir

Orhan VeliKapalıçarşı”, Edip CanseverMasa da Masaymış ha!” şiirleri

• Bu kadarı da fazla artık…
Başbakanlığa bağlı TÜBİTAK’ın çıkardığı aylık “Bilim ve Teknik Dergisi”nin kapağı sansürlenmiş. Darwin’in doğumunun 200. yılı nedeniyle 2009 yılının Darwin yılı ilan edilmesinden sonra Bilim ve Teknik Dergisi de Darwin’i kapağına taşımak istemiş, ama ne yazık ki bu istek TÜBİTAK Başkan yardımcısı tarafından engellenmiş ve derginin genel yayın yönetmeni görevinden alınmış.
Bu zihniyetin bilime bile saygısı yok!

William Shakespeare’in hayattayken, 1610 yılında, yapıldığı sanılan tek portresi Londra’da özel bir koleksiyonda bulunmuş.

• Eugene Delacroix’in “Halka Yol Gösteren Özgürlük” adlı -bir kopyası da İzmir Fransız Kültür Merkezi’nin büyük salonunda bulunan- tablo…


Cemal Süreya’dan ödünç iki dize:

Fatih Sultan Mehmet gemilerini karadan yürüttü ya
Deniz kaçkını bir ulusun çocuklarıyız biz o gün bugün

• “300–500 haneye yapılan yardım neyi değiştirir ki?” diyen başbakana yapılan yardımın değil yapılan haksızlığın cevabını vermesi gerektiğini birileri hatırlatmalı.

• Yinelemekte fayda var:
En ufak bir haksızlığa bile tepki göstermeyen insanlar, kendi başlarına gelen hiçbir haksızlığa tepki gösterme hakkına sahip değillerdir.

• Bazıları Kemal Kılıçdaroğlu hakkında yalan yanlış iddialarda bulunuyor. Yok SSK’yı batırmış, teröristleri işe almış, birçok yolsuzluk yapmış.
Niçin bunları söyleyenlerin hiçbiri Kemal Kılıçdaroğlu’nu açık oturuma çağırmıyor? Madem bunları yaptığını söylüyorsunuz, söylediğinize göre elinizde de belge olmalı, o zaman niçin Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığını yapıp onu kendi silahıyla vurmaya çalışmıyorsunuz?
Yoksa söylediklerinizin kanıtı mı yok elinizde?

• Kardeşim durduk yerde aşkı tek kelimeyle ifade etmemi istedi. Böyle ani sorularda hep tökezlerim. Hızlıca “hayal” yanıtını verdim ama yeterli bir karşılık olmadı. Daha doğrusu aşkı karşılayan bir cevap olmadı. Sonra da açıklama gereği duydum:
Aşk bilinçaltıyla ilgilidir. Bilinçaltındaki hayali bilinçli bir şekilde yönlendirmeye çalışırsın. O hayali ne ölçüde bilinçaltındakine yaklaştırırsan o kadar aşkın artar. Yönlendirmeyi başaramayınca da aşk biter.”

• Grammy ödülleri Klasik Müzik dalında da veriliyormuş.

Gerard De Nerval

Yaşar Kemal’in “Yılanı Öldürseler” romanındaki Abidin Dino desenleri…

Sunay Akın’ın “Kaza Süsü” kitabından “Kedi Kırıkları” şiirinden:

Kutsal kitaplarda
aramam boşuna
bir işaret
bilirim ki kuşların
silah sesinden
ürkmediği gün kopacak
kıyamet

• Devlet Bahçeli ülkenin büyük bir hızla, BAAS rejimine benzediğinden şikayet etmiş. Kendisine sormak lazım, cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün seçilmesine destek verip ülkenin bütün kurumlarının ele geçirilmesine ve demokrasinin zamanla zarar görmesine neden olan siz değil miydiniz?
Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı olduğu gün değişimin başlangıcıydı ve buna hizmet edenlerin şikâyet etmeye hakları yok.

• Bu nasıl iştir, ekonomi iyi olunca AKP hükümetinin başarısı ama ekonomi bozulunca eski hükümetlerin suçu. Bunu bizzat başbakan söylüyor. Bu nasıl bir iştir?

• Sonunda başbakan da kabul etmiş krizin Türkiye’yi de derinden etkilediğini. İnadı bırakıp bu kadar zaman sonra bunu kabul etmesi bile güzel bir gelişme.

• Okuduklarım

- Vatan, Hürriyet ve Haber Türk gazeteleri
- Sunay Akınİstanbul’un Nâzım Planı
- Ömer HayyamDörtlükler
- Sunay AkınMakiler” ve “Kaza Süsü
- Yaşar KemalYılanı Öldürseler
- Alpay Kabacalı’nın hazırladığı “A’dan Z’ye Yaşar Kemal

• İzlediklerim

- Star TV Ana Haber Bülteni
- NTV’de yayınlanan “Yazı İşleri”
- ATV’de yayınlanan “Canım Ailem dizisi

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar