Not Defteri -8-


11 Ekim 2008 Cumartesi – Afyonkarahisar

• Mehmed Uzun’un ölümünün 1. yıldönümü…

• Kriz bizi etkilemez, diyerek 9 günlük bayram tatilinde önlem almak yerine sadece tatil yapmayı düşünenler, kaybedilen zaman nedeniyle krizin daha olumsuz bir şekilde etki etmesi durumunda ne yapacaklar?

• İlerde kadınların erkeklere ihtiyaç duymadan hamile kalabilecekleri yönünde çıkan haberleri doğrular nitelikte bir olay yaşanmış. ABD’nin Virginia eyaletinde bulunan bir akvaryumda 8 yıldır tek yaşayan bir dişi köpekbalığı hamile kalmış.
Erkeksiz üreme (partogenez) denilen bu olay, bazı yılan, kuş ve balıklarda görülüyormuş. Genetik bozukluk nedeniyle dişi X kromozomları yumurtayı çatlatıyor ve döllenmesine neden oluyormuş.

John Lennon

• Türban sorununun çözümü konusunda sadece bir öneri:

Bu ülkede başörtüsünün türbanlaşma süreci tamamen siyasi bir evrimleşmedir. İslam’ı siyasi amaçları uğruna kullananlar, başörtüsünü alıp, ona siyasi bir anlam yüklemişlerdir. Bu süreci hızlandıranlar da İslam’ı insanlara anlattıklarını söyleyip, İslam dini üzerinden maddi güç elde edip, şu anda toplam bütçesi milyar dolarlara ulaşan ve özellikle ABD merkezli faaliyetlerin Türkiye ayağını oluşturan cemaatlerdir.
O nedenle öncelikle başörtüsünü siyasi simge haline getirenler siyasetten uzaklaştırılmalı. Bu ülkenin kuruluş ilkelerine göre yasal olmayan cemaatler kapatılmalı ve bu cemaatlerle bağlantılı olan kişiler siyasetten uzak tutulmalı.
5 yıllık bir süreç sonunda çıkacak yeni bir yasayla başörtüsü sorunu ortadan kaldırılabilir. Tabii tekrardan bir siyasi simge olma eğilime karşı tedbirler alınarak. Gerçekten başörtüsü konusunda hassas olanların siyasetle işi olacağını sanmıyorum. Onlar da zaten siyasi simge haline gelen türbandan, siyasi simge haline getiren kişilerden ve cemaatlerden sıkılmışlardır. Onlar da böyle bir fikre sıcak bakacaklardır.
Zaten yasağa sebep olan kişilerin yanında olup, sonra da niçin yasak kalkmıyor, diyen kişiler ikiyüzlü insanlardır.
Öncelikle yasağa sebep olan şeyi bulup, ortadan kaldırmaktan başka çare var mı?

• Ne yazık ki toplumumuzda anlam veremediğim bir gariplik var. Hem de çok yaygın bir şekilde.
Birinin yaptığı şeyi eleştirenler çok kısa bir süre sonra aynı şeyi kendileri yapıyor ve bir de bu yaptığını savunabiliyor. Bu ne yaman çelişki böyle!

Erik Satie’nin IV no’lu gnossien’i

• Günlerdir golf oynayan komutan üzerinden TSK yıpratılmaya çalışılıyor. İktidara yakın çevreler bu olayı büyüttükçe büyütüyor.
Evet, paşa bence de istifa etmeli. Hem de hemen. Ama golf olayının üzerine gidenler başka olayların da aynı şiddette üzerine gitmeliler.
Mesela yolsuzlukların, kaldırılmayan dokunulmazlıkların, halkı azarlayan yöneticilerin, terör olaylarının son dönemde artmasının altında yatan siyasi iradenin zayıflığının…

• Bir kez daha yineliyorum;
Onurlu insanlar gerektiği zaman istifa etmeyi bilen insanlardır, diye not düşmüştüm geçen hafta. Şimdi bu söze şunu da eklemeliyim: İstifa etmeyi bilen insanlar yaşadığı topluma ve bulunduğu konuma büyük saygı besleyen insanlardır.

• Ekonomik kriz Asya’ya da sıçradı.

• TÜSİAD uyarmış:
“Son yüzyılın en ciddi küresel krizi yaşanıyor. Hep gündeme getirdiğimiz yapısal reformlar tamamlanmış, mikro reformlar uygulamaya konmuş, IMF ile anlaşma sağlanmış ve AB süreci hız kazanmış olsaydı, küresel dalganın sınırlarımıza ulaştığı bu günlerde sınırlarımızı biraz daha sağlamlaştırmış olurduk.”

• ODTÜ stadyumundaki dev DEVRİM yazısı 1968’den sonra ilk defa yenileniyormuş.
Yazıyı Mustafa Yalçıner, Alpaslan Özdoğan, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, Mete Ertekin ve Taylan Özgür yazmışlar.

DostoyevskiYeraltından Notlar

• Finlandiya’nın eski cumhurbaşkanı, BM özel temsilcisi ve Kosova’daki anlaşmanın mimarı Martti Ahtisaari 2008 Nobel Barış Ödülü’nün sahibi olmuş.
Dünyanın en karmaşık etnik sorunlarının çözümündeki büyük işlevi nedeniyle ödülü kazandığı açıklanmış.

• Ergenekon soruşturması başlamadan ihbarlar doğrultusunda baskınlar düzenlendi ve bütün belgelere el konulup, bazı kişiler tutuklandı.
Peki, Almanya’da sonuçlanan Deniz Feneri davasında Türkiye’deki Deniz Feneri’nin de işin içinde olduğunun belirtilmesine rağmen baskın yapılıp, belgeler toplandı mı? Yoksa hâlâ Almanya’daki dosyanın gelmesi mi bekleniyor? Bu zamana kadar belgeler karartılmak istense, bu yapılır mıydı?

Nakış

Unuttuğumu sanma, unutmadım
ama zor geliyor bu yaştan sonra
mürekkep haznesi hasretle doldurulmuş
bir dolmakalem ile mektup yazmak
her sözcüğünü sevda ile nakışlamak

Çünkü beyaz bir kâğıdın yüzünde
bembeyaz bir lekedir yaşlanmak

Refik Durbaş

• Okuduklarım

- Vatan, Hürriyet, Taraf ve Sabah gazeteleri
- Enis Batur’un “Bu Kalem Bukalemun” isimli deneme kitabı
- Cemal Süreya’nın “Sevda Sözleri” isimli şiir kitabı
- Hermann Hesse'nin "Doğu'ya Yolculuk" isimli romanı
- Sinema Dergisi’nin Ekim 2008 tarihi sayısı…

• İzlediklerim

- Kavak Yelleri isimli dizi…

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

0 Yorumlar