Bugün bir… (14)


Bugün bir cümle okudum. Enis Batur’un Gövde’m adlı kitabının İçyüz bölümünde yer alan “Türkçe’de gökyüzü kelimesinin kullanılıyor olması bana heyecan veriyor, bilmem başka herhangi bir dilde gök, “yüzü”yle birlikte anılıyor mudur?” cümlesini…
Çok sık kullandığımız ama dikkatli bakınca muhteşem bir anlam barındıran kelimelerle karşılaşınca ben de büyük heyecan duyuyorum. Sanki daha önce hiç karşılaşmamışım gibi o kelimenin etkisi altına giriyorum. Kelimenin içindeki tınıyı fark edince Türkçe’nin ne kadar güzel bir dil olduğunu yeniden anlıyorum. Ve bir de okuduğum bir metindeki ana temadan ziyade metinde yer alan bir cümle, bir kelime beni çarpıyorsa inanılmaz bir keyif yaşıyorum. Gökyüzü, dikkatli bir şekilde düşününce muhteşem bir kelime.
Bugün bir cümle okudum ve bir kelimenin altında yatan muazzam anlam karşısında adeta sarsıldım.

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Hep kullandığımız kelimelerin durup üzerinde düşündüğümüzde ne hoş çağrışımları var. Dilimizin kıymetini bilmek gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katılıyorum size. Dilimizin kıymeti bilmeliyiz. Bazı sözcükleri defalarca kullanmış olsak da dikkatli bir şekilde çağrıştırdıklarına baktığımızda şaşkınlık yaşayabiliyoruz.

      Sil
  2. Şimdi tekrar bu kelimeye baktığımda, tane tane seslendirdiğimde o heyecanı ben de duydum... ve pamuk gibi bir yüz canlandı gözümün önünde :) Türkçe harika!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Ben de ilk defa Enis Batur'un cümlesiyle karşılaşınca defalarca gökyüzü, gökyüzü, gökyüzü demiştim ve her seferinde olağanüstü bir etkilenme yaşamıştım. Gündelik kullanılan bir kelimenin altında yatan muazzam anlam. Gerçekten de Türkçe harika bir dil.

      Sil