Not Defteri -82-


• İş Bankası Kültür Yayınları’nın Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi 300 kitabı aşmış. Çok büyük bir takdiri hak ediyorlar. Serinin tüm kitaplarını kütüphaneme eklemeliyim.

Felsefe Üzerine Notlar başlıklı bir dizi yazıya da başlamalıyım.

• Mistik, Labirent

• Uzun zaman önce “Bugüne kadar hiç Yourcenar kitabı okumadım!” şeklinde bir not düşmüştüm. Bugün Enis Batur’un Gövde’m kitabında Yourcenar ismiyle karşılaşınca bu not aklıma geldi ve hâlâ aynı şekilde hiç Yourcenar kitabı okumamış olduğumun farkına vardım!

• Yeni proje: Kitaplarda Adı Geçenler.

• En kısa zamanda Yazılarımda Adı Geçenler adlı projeme başlamalıyım.

Aklımda Kalanlar: küçük İskender’in Boş Metro şiiri…

• Parantez

• Dostoyevski; Balzac, Gogol, Victor Hugo ve Puşkin’den etkilenmiş; Nietzsche, Henry Miller, Sigmund Freud ve Stefan Zweig’ı etkilemiştir.

• Dostoyevski’nin eserlerinden yola çıkarak toplam 124 sinema filmi çekilmiş.

• Dostoyevski’nin ilk romanı İnsancıklar’dır. 1840 yılında yayınlanmıştır.

Eski bir proje: Yazarların ilk yayınlanan kitaplarından oluşan seçki.

• Tuhaf adlı dergide yer alan Dostoyevski Sözlüğü bana yepyeni bir fikir verdi. Okuduğum kitaplarda yer alan bazı tanımlardan yola çıkarak o kitabın sözlüğünü oluşturmalıyım. Mesela son zamanlarda okuduğum Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği bu konuda iyi bir başlangıç olabilir. Kitapta altını çizdiğim satırları gözden geçirip Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği Sözlüğü’nü yazmalıyım.

Genç Karl Marx adlı filmi izlemeliyim.

Kesif: 1. Yoğun. 2. Sık, kalın. 3. Saydam olmayan, bulanık.

Alesta: Hazır, tetikte.

Efsun, büyü demekmiş.

Bakış Açısı adlı projeme artık başlamalıyım.

Rashomon filminde sorguya gelenler gördüklerini bir monolog halinde anlatıyordu. Sorgu makamındakilerin sorduğu soruları izleyiciler duymuyor, sorgudaki kişiler bu soruları da kendileri tekrar ediyordu. Bu sahneleri izlerken aklıma Tahsin Yücel’in Vatandaş adlı kitabı geldi. Tamamı monologdan oluşan bu romanı en kısa zamanda tekrardan okumalıyım.

Z Raporu adını uygun gördüğüm projeme başlangıç yaptım. Yaklaşık bir yıl önce de buna benzer bir projeye başlamıştım ama süreklilik katamadığım için yayınlamamıştım. Şimdi projeyi biraz değiştirerek hayata geçirmeyi planlıyorum…

• Selim İleri’nin yeni romanı Sona Ermek, Everest Yayınları tarafından yayınlandı.

Paradigma

• Bilge Karasu, Ravel çalacak ölçüde iyi bir piyanistmiş.
(Kaynak: Enis Batur’un Gövde’m adlı kitabının 99-104. sayfaları arasında kalan Çalan Gövde başlıklı yazısı.)

Meloman: Fransızca kökenli, müzik tutkunu anlamına gelen bir kelime.
İlk defa Enis Batur’un Gövde’m adlı kitabının Çalan Gövde başlıklı yazısında karşılaştım bu kelimeyle.

Filozof

Mitolojinin gündelik yaşamımızdaki etkilerini araştırmalıyım ve mitolojik isimlerle adlandırılan şehirlerin, gezegenlerin, gündelik hayatta kullanılan kelimelerin listesini çıkarmalıyım.

Tuna BAŞAR

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. o hasan ali yücelin serisi aslında meb yayınları eskisi orcinali, sahaflarda buluyom bazen :) margaret yourcenar çok bilinmez :) balzak ve henri miller çok çok severim. varolmanının filmi çok iyi bak. nevzat erkmenin ulyssess sözlüğü var yaa :) genç marks izleyim ben de. tuhaf fena değil. alesta beklemek diyorlar romanlarda. efsunlu derler ivit :) tahsin yücel önemli ivit. vüsat o bener de :) rashomon ne önemli film yaa :) selim ileri çok iyi bir insan çok da efendi. samatyada bir meyhaneye gidiyor sık sık. ama şimdi biraz hasta imiş. iyi romancı iyi edebiyatçı :) çok da hoş sohbet ediyor :) herkesin bir paradigması var :) bir de anti-paradigması :) karasu çok ilgimi çekmiyor. enis batur ise kimseye yazcak bişi bırakmıyor. kitaplarla yaşıyor. entelektüel tarzı var. ben de edebiyat ve sinema için fransızca öğrendim oldukça. öğrenciyken beş sene fransız kültüre devam ettim. mitoloji çook severim. bir dolu mitoloji var. ama en çok bilineni grek. örneğin nemfler, nymph, su perisi, nymplet denince küçüğü yani, -let eki küçük demek oluyor, pan var örneğin, çok önemli bu, pan mı olacaksın diyorlar, syrinx, defne, filan işte. bu yazın ne güzelmiş. üstüne kitap yazılır vallası :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bu güzel yorumunuz için. Yazdıklarınızdan çok şey öğrendim. Burdan bile bir Not Defteri çıkabilir :)
      Saygılarımla.

      Sil